GeAvinegar Különleges borecetek gyártása, forgalmazása. The Black Currant wine vinegar making
Menü
 
Gallery
 
Linkek
 
Eger
 
Vendégkönyv
 
OFF
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Termékünkről
Termékünkről : Mi is az ecetünk és hogyan készítjük

Mi is az ecetünk és hogyan készítjük

Gea  2005.03.07. 19:31

Nagy vonalakban a gyártásról és történetéről.

Kémiailag az ecet ecetsavból, aroma- és festékanyagokból álló vizes oldat, amely erjedési folyamat során, az ecetsav-baktériumok segítségével, természetes úton jön létre.

Az ecet lényege az ecetsav. Ez adja fanyar ízét, tartósító, fertőtlenítő hatását. Az ecetsav (CH3COOH) megerjedt alkohol. De acetilekből mesterségesen is elő lehet állítani, és a faszénből is nyerhetünk ecetsavat (faecet). Tisztán vagy kevéssé hígított koncentrátumként erősen maró hatású. Sajnos nem is olyan ritka eset, hogy kisgyermekek azért kerülnek kórházba, mert véletlenül 25%-os háztartási ecetet ittak. Ilyen koncentrált állapotban az ecetsav kizárólag tisztításra és vízkőoldásra használható; ha ételt akarunk ízesíteni vele, erősen fel kell hígítani az eszenciát. Egészen más a helyzet a bor-, fűszer- vagy gyümölcsecettel. Ezek általában maximum 7% ecetsavat tartalmaznak. Ilyen hígításban az ecetsav kifejti ugyan jótékony hatását, de senkinek sem árthat, kivéve azokat, akik súlyos gyomorbajban szenvednek.
A hagyományos ételecet erjedés — egészen pontosan ecetes erjedés — útján készül, amennyiben nem olcsó utánzatról van szó, amelyet mesterségesen előállított ecetsav hozzáadásával készítenek. Ha alkoholtartalmú italok, mint a bor, sör, gyümölcsbor, vagy almamust, ecetsav-baktériumokkal kerülnek érintkezésbe, ecetté válnak. Az ecetsav-baktériumok állandóan jelen vannak a levegőben és az erjedő növényi anyagokban. Felveszik az alkoholt, enzimek segítségével oxigénvegyületet alkotnak belőle, ugyanakkor ecetsavat és vizet bocsátanak ki. Az erjedés ezen folyamatát, fermentációnak is nevezik. Mire a baktériumok befejezik munkájukat, szinte teljesen elpárolog az alkohol a folyadékból. Ekkor 0.2 százalék alatt van az alkoholtartalom. A borecet alapja a szőlő bor, melynek alkoholtartalma van. Minél magasabb a szőlő cukortartalma, annál nagyobb lesz a bor alkoholtartalma, és annál könnyebben képződik végül az ecetsav. Később pedig, speciális ecetsav-baktériumokkal „oltjuk be” a bort, az ecetsavképződés érdekében.
Részleteiben persze minden ecetkészítő más-más módon jár el. Vannak, akik évekig fahordókban „érlelt” bort használnak alapul, amit aztán üvegballonokban erjesztenek speciális ecetsav baktériumok hozzáadásával. 

Érlelés fahordókban          Új ízek keresése

Mi az úgynevezett Orléans eljárással dolgozunk, melyet felszíni erjesztési folyamatnak is neveznek. A franciaországi Orléans városában már a 14. században készítettek ecetet ezzel az eljárással, a 17. századból való feljegyzések pedig, azt bizonyítják, hogy ez volt a legrégibb ipari gyártás. Az eljárás során a lefektetett diófahordókat körülbelül félig megtöltik borral, majd hozzáadnak némi ecetet a baktériumflóra megteremtéséhez. Az erjedéshez szükséges levegő a hordók felső részébe fúrt lyukakon áramlik be. Ha megérett a hordókban az ecet, időről időre lecsapolnak belőle egy keveset, és mindig friss bort töltenek hozzá, amíg csak ki nem kell tisztítani a hordókat. A kész ecetet aztán másik hordóba töltik, s ott tárolják egy ideig, hogy kifinomultabb aromát nyerjenek.

Kóstoljuk meg!

 

Ezt a többszáz éves technológiát használjuk, - igaz a mai előírásoknak megfelelően saválló tartályokban - saját receptúra alkalmazásával és csak a kész borecetet érleljük fahordókban.  "Zamat, élvezet, egészség”, ígérjük vásárlóinknak, utalva a kiváló borra, amelyből az ecetet készítjük.  Mivel a bor minősége határozza meg a borecet minőségét, természetesen nagyon fontos, hogy csak a legjobb, környezetszennyező anyagoktól mentes bort használjuk fel. A palackozás előtti szűrésen kívül más beavatkozást a kész eceten nem alkalmazunk.


De legalább ilyen fontos a borecet előállításának módja. Néhány gyártó erőteljesen megszűri az ecetet, sőt desztillálja, vagyis lepárolja, míg a párlat végül hűtőcsövekben csapódik le, de így sok értékes hatóanyaga megy veszendőbe. A desztillált ecet jóval szegényebb vitaminokban, enzimekben, ásványi anyagokban és nyomelemekben, mint a desztillálatlan. A lepárlással előállított borecet víztiszta, cseppet sem zavaros vagy habos.
 
Még ha a reklámok örökösen azt is sugallják, hogy a „szép” kinézetű árukat keressük, és valamiféle esztétikára törekvő, belső késztetésből szívesebben választanánk a tiszta, áttetsző termékeket, sohase feledkezzünk el arról, mi a valóban egészséges.

Vegyileg minél kezeletlenebb az olyan természetes élelmiszer, mint a borecet, annál gazdagabb (látható) hatóanyagokban, és annál hasznosabb szervezetünk, egészségünk számára.

A jó borecet sötét színű, zavaros, sőt esetenként akár hab is lehet a tetején vagy némi lerakódás az alján.

 

Vissza a Főoldalra

 

Még nincs hozzászólás.
 

Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön